NTS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


TARGOVISTE AIRSOFT TEAM
 
HomePortalRegisterLog in

 

 Dictionar AIRSOFT

Go down 
AuthorMessage
Ionut SF

Ionut SF

Posts : 183
Points : 292
Reputation : 25
Join date : 2012-11-12
Age : 40
Location : Targoviste

Dictionar AIRSOFT Empty
PostSubject: Dictionar AIRSOFT   Dictionar AIRSOFT EmptyThu Nov 15, 2012 3:26 pm

study
AIRSOFT
Joc de-a hotii si vardistii, modern. Airsoft-ul este un joc, dezvoltat in Japonia la inceputul anilor 1970, bazat pe simularea unui conflict militar. In majoritatea scenariilor, participantii au scopul de a elimina adversarii prin atingerea lor cu bile din material plastic cu diametrul de 6mm (sau ocazional 8mm), lansate din replici de pusti.
ACOG (ADVANCED COMBAT OPTICAL GUNSIGHT)
Dispozitiv de ochire ce combina principiul lunetei (marire intre 1,5 X si 5,5 X) cu cel al colimatorului laser. Ajuta la o mai precisa si rapida luare a liniei de ochire.
AEG (AUTO ELECTRIC GUN)
Replica dupa o arma reala, la care presiunea necesara expulzarii bilei pe teava este furnizata de un angrenaj mecanic (grearbox) actionat de un motor electric.
ANTI-REVERSAL LATCH
Piedica antirevers. O mica piesa aflata in cutia cu angrenaje ce impiedica rotirea inversa a rotitelor din angrenaj sub presiunea arcului pistonului, cand nu este apasat tragaciul.
BARREL
Teava pustii de airsoft, external sau outerbarrel este teava externa, innerbarrel sau internal barrel este teava prin care trece bila.
BARREL SUCK
Efect ce consta in absorbtia aerului din teava, in perioada cand bila inca nu a parasit teava, din cauza cursei de retragere a pistonului. Acest efect provoaca scaderea vitezei bilei.
BB (BALL BEARING)
Bila pentru replicile airsoft. Poate avea diametrul de 6 sau, mai rar, de 8 mm si greutate intre 0,12 si 0,4 g. Este realizata din plastic dur, roca, sticla, aluminiu si in unele cazuri poate fi biodegradabila. In majoritatea cazurilor la jocurile de airsoft nu sunt acceptate altele decat bilele de 6mm din plastic.
BEVEL GEAR
Roata dintata conica. Are rolul de a schimba planul de rotatie al celorlalte rotite dintate din cutia cu angrenaje (gearbox).
BIPOD
Dipod, suport din doua picioare menit sa mareasca stabilitatea armei in pozitia de tragere culcat.
BOLT ACTION
Replica cu incarcare manuala. Introducerea bilei pe teava se face manual, actionand parghia inchizatorului. In acest moment arcul este tensionat pentru a crea presiunea necesara expulzarii bilei.
BURST
Aici, salva, rafala de trei sau mai multe bile.
CARRY HANDLE
Maner de transport al replicii. Poate fi fix, facand corp comun cu restul replicii sau detasabil, in acest caz fiind montat pe o sina cu profil special RIS.
CHRONOGRAPH
Dispozitiv electronic ce masoara viteza bilei la gura tevii, rata de foc si energia bilei. In general testele de cronograph se fac cu bile cu greutatea de 0,20g.
CQB SAU CQC (CLOSE QUARTERS BATTLE/CLOSE QUARTERS COMBAT)
Lupta in mediul urban, lupta ce se desfasoara intr-un spatiu mic, majoritatea distantelor de angajare fiind sub 50 de metrii.
COCKING/DECOKING
Operatiunea de armare/dezarmare a unei arme. Armarea pregateste arma pentru declansarea focului, dezarmarea fiind operatiunea de anulare a armarii.
CYLINDER HEAD (CAP CILINDRU)
Un dispozitiv mecanic ce este atasat cilindrului si impreuna cu duza forteaza aerul sa intre in teava cu viteza marita, in forma laminara (vezi air nozze/duza).
CYLINDER PORT
De obicei doua orificii localizate pe cilindru, permitand egalizarea presiunii pentru ansamblul piston/cap piston.
DISCHARGE
Descarcare. Operatie prin care o baterie este descarcata intentionat cu ajutorul unui dispozitiv electronic pasiv sau activ.
DUMP POUCH
Saculet destinat strangerii/colectarii incarcatoarelor goale. De obicei este atasat de centura sau de piciorul jucatorului.
EBB (ELECTRIC BLOW-BACK)
Arma de airsoft cu un sistem de simularea a reculului actionat electric.
FLASH HIDER
Dispozitiv paraflacara. La armele reale acest dispozitiv este montat in partea din fata a tevii cu menirea de a ascunde flacara de la gura tevii. La replici, acest dispozitiv are doar rol ornamental.
FRONT SIGHT
Catare. Dispozitiv mecanic, montat in partea din fata a tevii care, impreuna cu inaltatorul, permite luarea liniei de ochire. Este alcatuita din cuiul catarii (ajustabil ca pozitie in sus si in jos) si aparatorile cuiului catarii.
FPS (FEET PER SECOND)
Picioare pe secunda, unitate de masura a vitezei, in afara Sistemului International de Masura, folosita in tarile Anglo-Saxone. 1 FPS = 0,30 m/s (1m/s = 3.28 FPS)
FTK (FULL TUNE-UP KIT)
Kit complet de imbunatatire. Acesta contine toate piesele necesare ridicarii performantelor mecanice ale cutiei cu angrenaje (gearbox).
GBB (GAS BLOWBACK)
Recul. Se refera la tipul de replica (initial pistoale, dar se foloseste si la pistoale mitraliera si pusti de asalt) la care actionarea pistonului este efectuata prin expansiunea gazului stocat in magazie (sector/incarcator). La pistoale acesta se resimte prin impingerea inspre inapoi a mansonului, iar la armele cu teava lunga este impinsa inspre in spate o masa de metal care creaza senzatia de recul.
GEARBOX (MECHBOX)
Cutie cu angrenaje. O cutie din metal ce contine componentele necesare functionarii replicii. a) - ghidaj pentru arc b) - arc c) - piston cu cremaliera d) - cilindru e) - cap cilindru f) - duza g) - lamela h) - contactele tragaciului i) - roata semidintata j) - prima roata dintata a reductorului k) - roata conica l) - piedica antirevers In general, in interiorul cutiei se afla roata conica ce transmite rotatia axului motorului in alt plan catre restul angrenajelor, rotitele reductorului si lagarele aferente, roata semidintata si pistonul cu cremaliera ce transforma miscarea de rotatie in miscarea de du-te-vino pentru piston, arcul pistonului, cilindrul in care se realizeaza presiunea necesara expulzarii bilei, lamela ce imprima duzei o miscarea de du-te-vino pentru a prelua bilele din magazie, miscare sincronizata cu cea a pistonului, duza, ce pe linga preluarea bilei are si rolul de a accelera si lamina fluxul de aer ce vine din cilindru, tragaciul cu contactele aferente.
GHILLIE
Costum de camuflaj, specific lunetistilor, ce permite integrarea acestora in mediu.
GREENGAS
Denumire comerciala pentru un amestec de gaz organic si uleiuri siliconice care prin detenta pun in miscare pistonul replicilor.
GRIP
Manerul armei Grosisment = Marire aparenta a dimensiunilor unui obiect cu ajutorul unor instrumente optice.
HAND GUARD
Ulucul armei. Poate fi din metal, cu sau fara sina, din plastic sau din lemn.
HANDLE
(vezi si Carry Handle) Maner de transport, uneori contine si inaltatorul.
HELMET COVER
Husa pentru casca. Uneori are niste gaici in care se pot prinde diverse materiale pentru camuflare.
HICAP
Incarcator de capacitate mare. Aici se refera la capacitatea magaziilor/incarcatoarelor de bile pentru replica. O astfel de magazie poate imagazina pana la 6-800 de bile, aducerea acestora in pozitia de a fi preluate de duza efectuandu-se manual, prin actionarea unei rotite dintate aflate in partea de jos a magaziei.
HOLSTER
Teaca, in general pentru pistol. Poate fi de picior, de sold sau pentru bust.
HOP-UP
Efect si dispozitiv ce imprima bilei o miscare de rotatie dupa axa orizontala pentru a-si mentine traiectoria pe o distanta cat mai mare, functie de greutatea si viteza initiala a bilei. Functionarea lui are la baza tot principiul lui Bernoulli.
HOP-UP BUCKING/H2>
Partea din fata a garniturii de cauciuc, astfel profilata incat mentine bila in teava.Sus
HOP-UP SLEEVE
Garnitiura cilindrica din cauciuc a dispozitivului hop-up.
INNER BARREL
Teava interna. Aceasta teava are diametrul intre 6,01 si 6,08 mm si este teava pe care iese bila din replica.
JOULE
Unitatea de masura pentru energie in Sistemul International. In cazul de fata, marime a energiei cinetice a bilei la iesirea din teava.E = mv^2/2.
LOW CAP
Incarcator/magazine/sector de mica capacitate ce permite incarcarea unui numar redus de bile, similar cu cel al armelor reale (28 - 30 ).
M4
Carabina M4 este o arma care este succesorul vechilor M16, care la randul lor au fost modificate din varianta initiala de AR-15 creata de Eugene Stoner si fabricata de ArmaLite. Aceasta carabina este o versiune mai scurta si mai usoara a M16A2-ului. M4-ul clasic are foc semi-automat si burst de 3 focuri, pe cand varianta M4A1 are foc automat in loc de optiunea de burst.
M16
M16-ele este denumirea militara pentru varianta modificata a AR-15-ului. Colt a cumparat drepturile la AR-15 de la ArmaLite si in mod curent foloseste denumirea pentru o gama de arme semi-automate. Carabina M16 a intrat in folosinta in armata americana in 1963 in Vietnam, devenind pusca standard pana la sfarsitul anului 1969, inlocuind M14-ele.
MP5
MP5-ul, sau Maschinenpistole 5 pe limba nativa, este o arma compacta pe calibrul 9mm creata in 1960.Arma a fost facuta pe baza succesului G3-ului si a trecut prin foarte multe iteratii pana sa ajunga la o varianta finala care sa fie adoptata de fortele armate si de politie, in 1964. Dealungul timpului totusi au aparut foarte multe variante pentru o sumedenie de operatiuni si necesitati.
AK47
Foarte mult mit si fapte neadevarate inconjoara legenda AK47-elui. In primul rand denumirea vine de la anul 'lansarii' lui, 1947, si desigur de la celebra fraza Avtomat Kalashnikova. Initial erau doar doua variante, cea clasica, si S-ul (Skyladnoy) cu pat rabatabil. A intrat in folosinta oficiala in armata rusa in 1949. De atunci pana acum, variantele de AK47 au devenit cele mai numeroase arme produse in istoria umanitatii.
MAGAZINE (MAG)
Magazie de cartuse (in cazul nostru bile), incarcator (mai ales la pistoale) sector (termen cunoscut mai ales pentru armele de tip AKM) mAh= Unitate de masura a capacitatii bateriei de acumulatori. Reprezinta intensitatea curentului pe care bateria o poate debita intr-un anume interval de timp.
MECHBOX
Vezi gearbox - Sus
MID CAP
Incarcator de capacitate medie. Poate ingloba in jur de 60 - 120 de bile.
MILSIM
Simulare militara. Se refera la a reproduce pe cat posibil cat mai aproape de realitate, in jocul de airsoft, o actiune militara incluzand replici, echipamente, tehnici de atac si aparare etc.
MOLLE (MODULAR LIGHTWEIGHT LOAD-CARRYING EQUIPMENT)
Echipament modular personal pentru transportul obiectelor de mica greutate (incarcatoare, lanterna, radio emitator-receptor etc), vesta tactica.
NBB
NBB = Opusul GBB Adica fara efect de recul. Se refera in special la pistoale, caz in care mansonul nu mai este mobil.
OUTER BARREL
Outer Barrel (barbarism) = Teava externa. Este teava care imbraca teava intena de calibru 6 mm, simuland aspectul tevii reale.
PISTON HEAD
Cap piston. Se afla in partea din fata a pistonului si dispune de o garnitura menita sa creze o etanseitate pe peretele cilindtului pentru a produce presiunea in cilindru.
PISTON CU CREMALIERA
Corpul pistonului ce are pe o parte niste dinti ce sunt antrenati de roata semidintata.
PRESSURE PAD
Contact ce actioneaza la presiune. Folosit pentru a aprinde lanterna sau punctatorul laser numai in momentul dorit.
PORT COVER
Capac. In cazul replicilor pentru airsoft este capacul ce acopera accesul la dispozitivul hop-up.
RAIL
Sina. Dispozitiv mecanic cu un profil special pentru a permite montarea diverselor dispozitive optice sau de alta natura. Uneori sina este realizata pe ulucul armei.
RANGE(BARBARISM)
Aici distanta pana la care bila isi pastreaza traiectoria.
RESPAWN
Loc unde se retrag combatantii declarati in afara jocului ("morti", atinsi de bile)
REVIEW
Recenzie. Aici, prezentare analitica, cu comentarii si aprecieri pro sau contra, a unei replici, echipament sau dispozitiv folosit in airsoft.
RECEIVER
Carcasa, metalica sau din plastic, a replicii ce contine teava (partea superioara) si cutia cu angrenaje (gearbox) (partea inferioara). Tot pe carcasa este montat selectorul de foc si manerul armei.
REAL CAP
Real cap = vezi Low cap.
REAR SIGHT
Inaltator. Dispozitiv mecanic care, impreuna cu cuiul catarii, permite luarea liniei de ochire. Este reglabil sus/jos functie de distanta de tragere si ajustabil stanga/dreapta pentru a corecta erorile mecanice de aliniere.
RED DOT
Colimator sau punctator laser virtual. Este un dispozitiv optic, in general fara marire, care permite crearea unui punct virtual de culoare rosie (sau verde) pe tinta, usurand luarea liniei de ochire.
RED GAS
Denumire comerciala pentru un amestec de gaz organic si uleiuri siliconice care prin detenta pun in miscare pistonul replici.
REPLICA
Aici, copie a exteriorului unei arme reale. Arma pentru airsoft.
RIS (Rail Interface System)
Sistem de sina folosit pentru a putea monta pe replica diverse disopoztive optice sau mecanice. Vezi si RIS.Sus
ROF(Rate of fire)
Cadenta de tragere. Se refera la numarul de bile pe unitatea de timp expulzate de replica.
RPM ( Rounds per minute) = Vezi ROF.Sus
RIFLE
Rifle = Pusca
SCAR
SCAR vine de la Special Forces Combat Assault Rifle si este o arma modulara creata de Fabrique Nationale de Herstal/FNH pentru trupele speciale americane SOCOM. Aceasta pusca vine in doua variante, SCAR-L creat pentru cartuse 5.56x45 NATO si SCAR-H in 7.62x51 NATO. Ambele vin la randul lor in variante cu teava lunga sau cu profil de CQB.
SCOPE
Luneta. Instrument optic ce contine mai multe lentile si prisme dispuse intr-un tub si servind, aici, pentru a usura luarea liniei de ochire pentru tinte mai indepartate. Pe luneta sunt inscrise un grup de cifre. Prima cifra, 3x40 se numeste grosisment si arata marirea sau puterea de marire, adica, in acest caz, mareste de trei ori. Cea de a doua cifra arata diametrul fizic al obiectivului. 3x40 inseamna ca obiectivul are diametrul de 40 mm. Un obiectiv cu diametrul mai mare are o luminozitate mai buna, putandu-se folosi si in conditii de lumina ambientala mai putin prielnica (dimineata, seara, cer foarte inourat). Tot la luneta vorbim de FOV (Field Of View) - camp vizual. Acesta este masurat in metri (linear) sau grade (angular) si depinde de grosismentul lunetei, adica la 3X, la 100 metri distanta un camp vizual este de vreo 12,5 metri, iar la 9X cam 4,6 metri.
SKIRMISHING (TO SKIRMISH)
Skirmishing (to Skirmish) = vezi MilSim.Sus
SECTOR GEAR
Roata semidintata sau roata a carei coroana este partiala. Impreuna cu pistonul cu cremaliera transforma miscarea de rotatie in miscare rectilinie.
SELECTOR SWITCH
Selector de foc. Parghie ce permite, in cazul unei arme automate, selectarea tipului de foc: foc cu foc, salva, foc automat sau pozitia de siguranta.
SELECTOR PLATE
Selector plate = vezi Selector Switch.Sus
SHIM
Saiba. Impiedica miscarea laterala in lungul axului pentru rotile dintate din cutia cu angrenaje. Pot avea grosimi de 0,13mm, 0,2mm, 0,3mm sau 0,5mm.
SHIMMING
Operatiunea de a monta saibele care centreaza rotitele dintate in interiorul Gearbox-ului.Sus
SILENCER
Amortizor. Dispozitiv mecanic menit sa atenueze zgomotul produs la iesirea glontului din arma. In cazul replicilor pentru airsoft, are mai mult rol estetic sau de a masca teava interna, uneori lungita din considerente de a obtine o precizie mai buna.
SLIDE
Manson, culata. Partea superioara, mobila, a unui pistol.
SLING (WEAPON)
Curea (de arma). Dupa tipul de prindere sunt de trei feluri: a) intr-un singur punct. Arma este prinsa intr-un singur punct, de obicei aproape de centrul de greutate. Are avantajul usurintei de a fi trecuta, pentru a executa foc, de pe partea dreapta pe partea stanga. Incomoda insa la mars sau deplasare in ritm alert. b) in doua puncte. Sistem clasic de prindere a armei. Manevrare relativ usoara a armei, stabilitate la executarea focului din pozitia in picioare sau in genunchi, usurinta la marsuri sau deplasari in ritm alert. c) in trei puncte. Este o combinatie intre fixarea intr-un punct si doua puncte cu avantajele celor doua metode de prindere enumerate mai sus.
Squad = Grupa (detasament)
SPRING
1. Pistol (pusca) cu arc. In acest caz energia necesara expulzarii bilei este produsa exclusiv de un arc care este comprimat manual. 2. Arc. Spirala de otel ce inmagazineaza, sub forma de energie potentiala, energia furnizata de motor prin intermediul reductorului, a rotii semidintate si a pistonului cu cremaliera. Este calibrat pentru mai multe viteze (energii) imprimate bilei. 3. Arc pentru replicile de tip incarcare manuala folosite de lunetisti. si acesta este calibrat pentru diferite viteze (energii) imprimate bilei.
SPRING GUIDE
Ghidaj pentru arc. Piesa de metal sau plastic ce asigura ghidarea arcului pentru a nu se deforma lateral cand este comprimat.
SPUR GEAR
Prima roata dintata, sub forma de disc, din cutia cu angrenaje ce preia miscarea de rotatie de la roata dintata conica, permitand, impreuna cu aceasta, ca axa de rotatie a motorului sa fie transferata intr-un plan perpendicular fata de axul de rotatie al motorului.
STOCK
1. Pat de arma. Acesta poate fi fix, rabatabil sau telescopic, din lemn, plastic sau metal. 2 (barbarism) = Aici, replica nemodificata, direct din fabrica.
TAPPET PLATE
Lamela. Aceasta lamela este actionata de un pinion, aflat pe roata semidintata, permitand duzei sa impinga in camera hop-up-ului o bila.
TIGHT BORE
Teava de precizie. Teava interioara cu un diametru mai mic decat cel standard (6,01;6,04 mm) care inlocuieste teava standard de 6,08 mm, cu scopul de a mari acuratetea replicii si viteza bilei.
TRIGGER
Tragaci. Dispozitiv mecanic ce permite declansarea focului.
TRIGGER GUARD
Garda tragaciului
UPGRADED
Imbunatatire, modernizare.
ZERO
Operatiune de aliniere vizuala a inaltatorului si a cuiului catari cu traiectoria proiectilului. Aceasta se face pentru o anume distanta (in cazul de fata 15, 20, 25, 30 sau 35 m).
AIR NOZZLE
Duza sau ajutaj. Aceasta este montata in partea din fata a cilindrului avind doua roluri esentiale: - a) de a impinge bila in teava, pina in dreptul garniturii hop-up
Back to top Go down
http://creativ-art.ro
oli
Admin
oli

Posts : 128
Points : 216
Reputation : 5
Join date : 2012-11-09
Age : 34
Location : Targoviste

Dictionar AIRSOFT Empty
PostSubject: Re: Dictionar AIRSOFT   Dictionar AIRSOFT EmptyThu Nov 15, 2012 10:22 pm

foarte misto Smile multumim Smile

_________________
.......................
Back to top Go down
http://www.olymedia.ro/
johny8080

johny8080

Posts : 23
Points : 35
Reputation : 4
Join date : 2012-11-09

Dictionar AIRSOFT Empty
PostSubject: Re: Dictionar AIRSOFT   Dictionar AIRSOFT EmptyFri Nov 16, 2012 12:57 am

super Very Happy - foarte UTIL - THANKS Laughing
Back to top Go down
Alica627Posts : 107
Points : 124
Reputation : 21
Join date : 2012-11-09

Dictionar AIRSOFT Empty
PostSubject: Re: Dictionar AIRSOFT   Dictionar AIRSOFT EmptyFri Nov 16, 2012 1:04 am

Frumos
Back to top Go down
Ionut SF

Ionut SF

Posts : 183
Points : 292
Reputation : 25
Join date : 2012-11-12
Age : 40
Location : Targoviste

Dictionar AIRSOFT Empty
PostSubject: Re: Dictionar AIRSOFT   Dictionar AIRSOFT EmptyFri Nov 16, 2012 2:45 am

Multumesc, adevarul ca m-a luat unpic durerea de cap cu dictionarul asta Laughing ! Traiasca Ctrl+C&Ctrl+V! cheers
Back to top Go down
http://creativ-art.ro
Sponsored content
Dictionar AIRSOFT Empty
PostSubject: Re: Dictionar AIRSOFT   Dictionar AIRSOFT Empty

Back to top Go down
 
Dictionar AIRSOFT
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NTS :: !!!! UTILE !!!!-
Jump to: